NLD Press: Kamsalamander krijgt helpende hand in buitengebied van Ermelo

wes_von_papineäu

Our Roving Correspondent
Joined
Apr 21, 2006
Messages
494
Reaction score
10
Points
0
Location
Vancouver, British Columbia
Country
Canada
Display Name
Wes von Papineäu
DE STENTOR (Apeldoorn, Netherlands) 19 July 08 Kamsalamander krijgt helpende hand in buitengebied van Ermelo (Ron Maat)
Ermelo: De kamsalamander kan wel een zetje gebruiken en Landschapsbeheer Gelderland is daarom een actie gestart.
Medewerkers van landschapsbeheer komen voor advies bij particulieren thuis, als die hun hun land voor de salamander aantrekkelijk willen maken.
De actie van Landschapsbeheer Gelderland richt zich onder meer op de Gelderse Vallei en het buitengebied van Ermelo. Robert Keizer van Landschapsbeheer Gelderland zegt dat door ontwikkelingen als ruilverkavelingen, bij Ermelo nogal wat leefgebieden verloren zijn gegaan. Poelen zijn dichtgeschoven of dichtgegroeid en de salamander moet dan op zoek naar een nieuw fijn nat plekje om te verblijven.
Daarom heeft landschapsbeheer een oproep geplaatst op de gemeentelijke site van Ermelo. De organisatie wil mensen graag advies geven als zij hun terrein salamandervriendelijk willen maken. Dus wie een poel wil graven of beplanting aanbrengen, kan bij landschapsbeheer terecht. Keizer: "Als mensen een poel willen aanleggen moet je toch al gauw denken aan een oppervlakte van 300 vierkante meter. Dan moet je een behoorlijk stuk land hebben."
Maar ook wie kleiner 'behuisd' is kan een helpende hand bieden. "Als het erf niet zover van een poel ligt, kun je bijvoorbeeld iets doen door bosschages of een houtwal aan te leggen", geeft Keizer aan. Een stapeltje hout op het erf wordt ook gewaardeerd. Dat is voor de salamander een prima verblijfplaats tijdens de winter.
Landschapsbeheer Gelderland heeft vooral de hoop gevestigd op inwoners van de gebieden Volenbeek, Klarenbeek en Telgterhof. Dat zijn de wat lager gelegen en meer natte gebieden, aldus Keizer. Wie bijvoorbeeld op hogere zandgronden woont, heeft de salamander minder te bieden.
In overleg met Landschapsbeheer kan de eigenaar van een perceel een plan laten opstellen, met daarin wat er op zijn terrein moet worden gedaan. In veel gevallen kan de eigenaar bij gemeente en provincie voor subsidie in aanmerking komen. Het eerste thuisbezoek van landschapsbeheer is in elk geval gratis.
Landschapsbeheer hoopt met dit initiatief op een verbetering van het leefgebied van deze amfibieënsoort, maar ook dat het leefgebied zich verder uitstrekt. "Bijvoorbeeld bij Ermelo, richting Horst en Telgt zijn gebieden die geschikt zijn voor de kamsalamander", denkt hij. Hij verwijst naar Horst-Noord, waar een harmonie tussen en wonen en natuur toch al hoog in het vaandel is gezet.
http://www.destentor.nl/regio/veluw...-helpende-hand-in-buitengebied-van-Ermelo.ece
 
General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
  • Shane douglas:
    with axolotls would I basically have to keep buying and buying new axolotls to prevent inbred breeding which costs a lot of money??
    +1
    Unlike
  • Thorninmyside:
    Not necessarily but if you’re wanting to continue to grow your breeding capacity then yes. Breeding axolotls isn’t a cheap hobby nor is it a get rich quick scheme. It costs a lot of money and time and deditcation
    +1
    Unlike
  • stanleyc:
    @Thorninmyside, I Lauren chen
    +1
    Unlike
  • Clareclare:
    Would Chinese fire belly newts be more or less inclined towards an aquatic eft set up versus Japanese . I'm raising them and have abandoned the terrarium at about 5 months old and switched to the aquatic setups you describe. I'm wondering if I could do this as soon as they morph?
    +1
    Unlike
    Clareclare: Would Chinese fire belly newts be more or less inclined towards an aquatic eft set up versus... +1
    Back
    Top